2CV autoverzekering
Dagelijks gebruik van de 2CV

2CV autoverzekering

Waar moet je op letten bij het regelen van een autoverzekering voor je geliefde oldtimer?

Je koestert je 2CV, dus wil je ook een goede autoverzekering. Maar wat is nu een goede autoverzekering voor je klassieke Lelijke Eend?

Je kunt je klassieke Citroën 2CV verzekeren via reguliere maatschappijen, bijvoorbeeld als tweede auto. Maar dat is niet per sé de beste verzekering voor je klassieke Citroën. Een speciale klassieker- of oldtimerverzekering verdient de voorkeur. Die verzekeraars hebben meer verstand van je Eend en bieden een passende polis.

Belangrijk voordeel van een oldtimerverzekering is dat de verzekeraar uitgaat van de taxatiewaarde en niet van de nieuwwaarde of dagwaarde.

Het is goed om te weten dat een oldtimerverzekering eisen stelt aan het gebruik van je klassieker. Die eisen verschillen per verzekeraar. Maar doorgaans mag je je voertuig niet dagelijks inzetten door er veel kilometers mee te rijden. In dat geval zul je toch een reguliere autoverzekering moeten afsluiten. Voor youngtimers en semi-oldtimers tussen 10 en 30 jaar oud zijn er overigens ook aparte verzekeringen.

Maar er zijn meer verschillen:

  • De premie is doorgaans laag. Je rijdt vaak niet dagelijks met je 2CV. Bovendien koester je je 2CV, wat het schaderisico laag houdt. Controleer eens hoeveel je rijdt per jaar; het kan een aardig verschil in premie opleveren of je 2000km of 7500km per jaar rijdt.
  • Schadeafhandeling wordt anders benaderd dan bij reguliere verzekeraars. Bij schade wordt je niet doorgestuurd naar ‘aangesloten schadeherstellers’ die soms geen ervaring met oldtimers hebben, maar ben je vaak vrij om zelf je specialist te kiezen.
  • Schade door brand, diefstal of andere schades kunnen op basis van de daadwerkelijke waarde vergoed worden (ook hier: controleer de voorwaarden, soms is hier een aanvullende dekking voor nodig).
  • De oldtimerverzekering dekt soms ook deelname aan toertochten en behendigheidsritten (maar geen snelheidswedstrijden).

Er zijn ook wat nadelen aan een oldtimerverzekering:

  • Je bouwt vaak geen schadevrije jaren op. Bij een overstap naar een reguliere autoverzekering zijn alle schadevrij gereden jaren dus niet aantoonbaar. Wil je wel schadevrije jaren opbouwen, vraag er dan specifiek naar bij je verzekeraar. Het is soms wel mogelijk, maar dan betaal je vaak wat meer premie. Overigens is het niet opbouwen van schadevrije jaren ook weer een voordeel, want na een schade ga je niet méér premie betalen. Je valt dan namelijk niet terug in schadevrije jaren, zoals bij een gewone autoverzekering wel het geval is.
  • Zakelijke ritten (ook van en naar je werk) zijn soms uitgesloten. Controleer dit goed voordat je de verzekering afsluit. Ook hier zijn er vaak wel mogelijkheden bij een verzekeraar.
  • Ook is het niet toegestaan de oldtimer commercieel te verhuren. Wil je je klassiek Citroën 2CV dus verhuren als trouwauto, dan ben je niet verzekerd.

WA-verzekering of allrisk/casco?

Net zoals bij een reguliere autoverzekering kan er bij een oldtimerverzekering gekozen worden voor verschillende soorten dekkingen. De meeste bezitters van een klassieker of oldtimer zullen niet alleen de (verplichte) WA-dekking nemen, maar ook een aanvullende WA+ (ook wel ‘beperkt casco’ genoemd) of volledig casco (ook wel ‘all-risk’ genoemd).

Bij alleen een WA-dekking wordt eigen schade niet vergoed. Bij beperkt en volledig casco wordt eigen schade wel deels of volledig gedekt. Bij deze laatste twee zul je je auto moeten laten taxeren. Doorgaans is de taxatie twee jaar geldig.

Taxatie: ook slim bij alleen een WA-verzekering

Maar een taxatie is ook slim als je alleen een WA-dekking afneemt. Dan kun je namelijk aantonen dat je voertuig wel degelijk een bepaalde waarde heeft en wordt je Eend niet snel total loss verklaard. Stel je klassieker krijgt schade buiten je schuld, dan moet de verzekeraar van de tegenpartij zich baseren op het taxatierapport bij het uitkeren van de schade. Zonder taxatierapport wordt er gekeken naar de dagwaarde, en die is meestal niet heel gunstig.

Nogmaals, controleer goed wat er van bovenstaande zaken wel of niet in een oldtimerverzekering zit.

Bij de 2CV Club Nederland zijn veel leden aangesloten bij NAG Direct, die een Franse Klassiekerverzekering aanbiedt.

Andere artikelen