Dag 2 ICCCR 2016. Gastvrijheid!
Nieuws

Dag 2 ICCCR 2016. Gastvrijheid!

Aan het einde van de donderdagmiddag, zit de tent van de 2CV Club Nederland vol. Op dit gedeelte van het terrein staan meer tenten van clubs, maar de onze herbergt verreweg de meeste levendigheid.

Lex zit aan een tafel te praten met andere clubgasten: ‘Of ik het grote terrein al heb bekeken? Nou, we zitten eigenlijk alleen maar hier, want wat is het hier gezellig! Voor mijn vrouw is dit de eerste keer, zo’n groot evenement. Een mooie manier om het uit te proberen. Ja, we kamperen hier ook. We blijven tot zondag, met onze Eend uit 1973.’
Akko en Heidi zijn er met hun zoons Jasper en Victor. Lang, heel lang geleden hebben ze ooit wel gekampeerd. Maar dit is de eerste keer voor hen als gezin. Met hun Eend en aanhanger (want hoe krijg je anders al die spullen voor vier mensen mee?) kwamen ze woensdag aan op de camping naast het evenemententerrein. Het was koud. Het was nat en het werd alleen maar natter. ‘Victors schoenen en sokken waren doorweekt en z’n voeten gingen kapot. Hij moest zich redden met rubber klompen maar gelukkig klaarde het weer vandaag op. Kunnen z’n schoenen drogen. Ik vind het hier hartstikke leuk, maar dat weer was niet fijn,’ vertelt Heidi. Het gezin blijft tot en met zondag. ‘Er is meer dan genoeg te zien en te doen om je vier dagen te vermaken,’ zegt Jasper, ‘ik kijk naar alle mooie auto’s, praat met mensen.’ ‘Vier weken krijgen we ook wel vol!’ vult Victor aan. De broers hebben meegedaan met de behendigheidswedstrijd en wonnen. ‘We waren de enige deelnemers,’ lachen ze. Ze reden in de auto van Dik. Jasper heeft inmiddels rijlessen en kan een moderne auto goed vergelijken met een Eend. ‘Een Eend gaat lekkerder, is niet zo licht, ik vind het fijn rijden!’. Dik gaf een compliment aan Victor, die voor het eerst in z’n leven een auto, een Eend!, reed. ‘Fileparkeren deed’ie heel prima!’.
Piet en Ingrid zijn hier eveneens vanaf woensdag en gaan maandag weer terug naar huis. Voor hen is dit als vakantie. Ze gaan meerdere keren per jaar naar een dergelijk evenement die altijd met Eenden te maken moeten hebben. ‘Vanmorgen hebben we heerlijk een paar uurtjes voor de tent gezeten in het zonnetje. Om ons heen staan allemaal Fransen, met hun Franse Citroëns. Nee, we verstaan niks van wat ze zeggen maar dat geeft niet. We zijn naar de kofferbakverkoop geweest, hebben het grote terrein gezien met alle tentjes en standjes en we zijn over de brocantemarkt hiernaast gewandeld. Hoe lang we onze paarse Eend hebben? Een jaar of 12 wel. We zijn pas een jaar lid van de club, we komen uit het Noorden van Nederland en we zijn ook lid van de 2CVClub in Windschoten.’. Ook Dik blijkt nog niet zo lang lid te zijn, twee jaar nu, en ook hij heeft al lang een Eend. ‘Nadat de vorige twee jaar geleden echt op was, heb ik snel weer een ‘nieuwe’ aangeschaft.’ Maar niet alleen Eenden zijn favoriet, Piet en Dik bespreken al gauw samen het mooie van eigenlijk wel alle Citroëns. Ze zijn het gloeiend eens: de Palace is prachtig. En ze rijden allemaal erg lekker, of het nou een Xantia, Xsara of Saxo is … maar de Eend is wel favoriet. Piet: ‘We komen hier allemaal voor hetzelfde. Daarom is het ook zo fijn. We hebben hetzelfde doel: Citroëns bekijken en meemaken en dan natuurlijk de Eend.’
Ondertussen is Fred aan het koken. Vrij onverstoorbaar gaat hij z’n gang om voor meer dan 40 mensen een goede maaltijd op tafel te kunnen zetten. Lucelle kookt eveneens en is er druk mee, Robert en Harm redderen waar nodig en Christ wordt er op uit gestuurd om bier te gaan halen ‘nu hij toch met z’n Eend die kant op gaat’. Christ heeft een groepje Belgische Eendrijders welkom geheten, Vlamen die ook met de Altena-rit van 23 juli hebben meegereden. Een fijn weerzien, waarna Christ met hulp van Thijs het benodigde bier gaat halen.
Het begint steeds lekkerder te ruiken in de tent, en wat er wordt gemaakt ziet heel erg smakelijk uit. Wilja en Kees komen aanfietsen en schuiven aan. Zij verblijven vier dagen op de camping, hebben inmiddels alles gezien op het ICCCR-terrein en gebruiken de overige tijd om te fietsen in de omgeving. ‘Rheden is een leuk plaatsje en de AH is er prima!’ vat Wilja kernachtig hun indrukken van de dag samen.
Voor Dorien en Jos is de ICCCR een thuiswedstrijd; zij komen met de fiets vanuit hun woonplaats Dieren. Vijf kilometer, daar hoef je de Eend niet voor te starten. Maar de club willen ze niet missen en daarom eten ze, met zichtbaar veel plezier, mee.

Robert riep alle leden op om mee te komen eten tijdens de ICCCR. Hij straalt en terecht, want het is een groot succes. Alhoewel … : ‘Hmm, we gaan nog aan dat succes ten onder’ mompelt een van de eters, als blijkt dat er niet 33 mensen mee-eten (die zich netjes van te voren hadden opgegeven), maar 45 (soms beslis je pas laat, nietwaar). Fred en Lucelle hebben er zo goed als mogelijk rekening mee gehouden, iedereen is zo netjes niet het bord overvol te laden en al blijft er geen kruimel over: alle magen zitten vol!
Robert: ‘Ik ben het meest trots op de spontaniteit die hier heerst. Niemand hoeft opdrachten te geven. Iedereen pakt op wat nodig is, gewoon spontaan. Iedereen zorgt. Dat is het. Iedereen zorgt voor elkaar en voor de club. Dus gaat het helemaal vanzelf!’

Tot slot nog een anecdote. Er zat een meneer aan tafel die niemand kende. Wie is dat en hoe kwam hij hier? Nu, dat zat zo. Dit is Robin. Hij is bevriend met Martin. Martin heeft jaren geleden de Eend van Robin gekocht, en samen gingen ze met die Eend naar de ICCCR. Martin kende de 2CV Club Nederland van horen zeggen, Robin en hij bezochten de club vanmiddag en Martin werd meteen lid. Mooi! Vervolgens zei Martin weer naar huis te gaan, terwijl Robin, zonder Eend en geen lid, graag wilde blijven. Liefst in de clubtent en ja graag, ook mee-eten. Maar ja, zonder Martin had Robin geen vervoer. Geen probleem, Monique, wel clublid, woont in dezelfde plaats als Robin. Dus bleef Robin en at mee, met Monique en nog een heleboel andere clubleden. We kunnen Robin vast, naast Martin, in z’n eerdere eigen Eend, verwachten tijdens een rit!

Gastvrijheid, dat is de rode draad deze dagen voor de vrijwilligers van 2CVClub Nederland. En heel veel clubleden maken daar gebruik van. Het resultaat mag er zijn!

Foto’s en bijschriften: Lucelle Verloop

IMG_4415

Gezellige drukte!

IMG_4450

Achterklepjes schilderen

IMG_4451

Druk bezochte tent van de 2CV Club!

IMG_4452

De kookploeg heeft boodschappen gedaan

IMG_4453

Bij oude auto’s is de Wegenwacht nooit ver weg

IMG_4454

In grote getale naar de ICCCR

IMG_4455

Zo startte de dag: ‘Er zijn wat problemen met de organisatie van een en ander …’

Op Facebook staan veel foto’s en ook een filmpje. Nog geen lid van de Facebookgroep en wel lid van de club? Klik hier en doe het verzoek lid te worden en je mist geen enkel nieuwtje meer!

Recent nieuws