Aankooptips 2CV: waar op te letten?

Je hebt een prachtige Citroën 2CV (Lelijke Eend) gezien. Je bent helemaal verliefd. En nu? Is het verstandig om deze te kopen? Hoe weet je of de Eend technisch goed is ?

Zet even opzij dat je helemaal verliefd bent. We gaan eerst een paar belangrijke zaken langslopen om te kijken in welke staat de Eend is. Je wilt misschien niet gelijk aan een restauratieproject beginnen. In dit artikel geven we je wat tips die je helpen bij de aankoop.

Roest, het grootste gevaar

De belangrijkste punten:
1. De balken van het chassis van voor naar achter.
2. De dorpels/kokerbalken onder de portieren.
3. Roest rond de ramen/rubbers. Wip het rubber even op.
4. De bodemplaten/voetenbak. Til de matten op!

Valt dit niet mee? Als je zelf een goed lasser bent of geld over hebt voor een nieuw chassis ga dan door, maar betaal niet de hoofdprijs.

Overige punten

1. Ziet de motor er netjes olievrij uit?
2. Kachelpijpen?
3. Kabels goed opgebonden?
Dit zegt iets over het onderhoudsniveau van de vorige eigenaar.

De motor

Wil de motor niet starten? Dat hoeft niet gelijk een drama te zijn; waarschijnlijk heeft de motor gewoon een beurtje nodig (olie, filters, bougies, kleppen stellen en contactpuntjes vervangen). De 2CV-motoren staan bekend als degelijk en betrouwbaar. Ook het aantal kilometers zegt niet veel. Na de 9999 kilometer schiet de stand weer op 0. Dus je weet nooit precies hoeveel de Eend gereden heeft.

Controleer als eerste ook het oliepeil, voordat je een testrit begint! Een verwaasloosde motor met te weinig olie is natuurlijk niet goed.

Zie je ergens een olielekkage? Ook dat hoeft nog geen drama te betekenen.

Controleer de autopapieren

Vraag naar het ingeslagen chassisnummer. Soms is er mee gerommeld. Controleer het chassisnummer op het kentekenbewijs.

Doe een proefrit!

Rijdt de Eend licht of zwaar? Zwaar stuurt een 2CV sowieso (geen stuurbekrachtiging), maar té zwaar is niet goed. Hoogstwaarschijnlijk is het chassis dan geknakt. Remt de Eend recht? Gaat het schakelen met gekraak? Blijft de auto doorveren na een grote hobbel?

Oriënteer je op de kosten die je moet maken om de aangekochte Eend in orde te maken. Wees kritisch.

Twijfel je? Beslis dan niet direct of vraag of je de auto mee mag nemen naar een eendengarage/2CV-specialist. Daar kunnen ze je helpen de auto te beoordelen. Ben je zelf geen sleutelaar dan adviseren we je sowieso om een Eend bij een eendengarage te kopen. Maar ook daar: blijf kritisch. Een goede Eend kost tegenwoordig zeker €8000,- of meer.